Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Miło nam poinformować, że UMCS otrzymał nowy patent na wynalazek pn. „Frakcja białkowo-cukrowa wyizolowana z płynu celomatycznego dżdżownicy Dendrobaena veneta do zastosowania w leczeniu raka jelita grubego”. Urząd Patentowy wydał decyzję o udzieleniu patentu w dniu 17.08.2020 r. Twórcami wynalazku są dr Arkadiusz Czerwonka, dr hab. Marta Fiołka, prof. UMCS oraz prof. dr hab. Wojciech Rzeski z Wydziału Biologii i Biotechnologii UMCS.
Wśród wielu chorób nowotworowych rak jelita grubego jest jedną z najczęściej diagnozowanych i stanowiących wciąż poważny problem zdrowotny w krajach rozwiniętych. Główną metodą leczenia tego nowotworu pozostaje intensywna chemioterapia cytostatykami wraz z interwencją chirurgiczną, co bardzo często wiąże się z występowaniem poważnych i niepożądanych skutków ubocznych. Wobec powyższego zadaniem priorytetowym wciąż pozostaje poszukiwanie nowych substancji przeciwnowotworowych, charakteryzujących się niską toksycznością wobec komórek prawidłowych, przy jednoczesnej wysokiej aktywności przeciw-proliferacyjnej komórek rakowych.