Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Tablica Mendelejewa na talerzu – czy wiesz, co jesz
W dniu 19.10.2023 roku na Wydziale Chemii UMCS odbyły się zajęcia "Tablica Mendelejewa na talerzu – czy wiesz, co jesz?" dla uczniów z Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie w ramach projektu "Nowe umiejętności uczniów drogą do sukcesu" współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Natomiast w dniu 8.11.2023 r. gościliśmy uczniów z klas biologiczno-chemicznych z III LO im. M. Konopnickiej w Radomiu w ramach programu szkół partnerskich Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Zajęcia w formie 2h wykładu i pytań otwartych poprowadziła dr hab. Agnieszka Ewa Wiącek, prof. UMCS.
Zacznij czytać etykiety na produktach spożywczych. Czy większość tych składników to chemia (dodatki do żywności na bazie tablicy Mendelejewa)?
Konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory…Im mniej składników tym produkt mniej przetworzony i zdrowszy. Nasze pożywienie powinno być naturalne i wolne od składników chemicznych.
Odrzuć trucizny, zatrzymaj zdrowie i wybieraj produkty świadomie!