Konferencja LubTech Smart Food 2023

Wydział Strategii i Przedsiębiorczości Urzędu Miasta Lublin zaprosił przedstawicieli Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej na konferencję LubTech Smart Food 2023. która odbyła się dnia 15.11.2023 w Lubelskim Centrum Konferencyjnym.

Międzynarodowa konferencja LubTech Smart Food 2023 przybliżyła zaawansowane technologie w obszarze projektowania i produkcji żywności, w tym technologie cyfrowe, wpisujące się w ogólnoeuropejski trend Zielonego Ładu – „od pola do stołu”,
z uwzględnieniem gospodarki obiegu zamkniętego, poszanowania środowiska i efektywnego wykorzystania zasobów.

Na konferencję naukową przybyli naukowcy reprezentujący liczne ośrodki akademickie i instytucje naukowe z Polski
oraz z innych krajów Europy. Wśród gości konferencji byli zarówno przedstawiciele władz uniwersyteckich,
jak i naukowcy nauk ścisłych i przyrodniczych.

Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie reprezentowali:

  • Prorektor ds. nauki i współpracy międzynarodowej UMCS – prof. dr hab. Wiesław I. Gruszecki
  • Prorektor ds. rozwoju i współpracy z gospodarką – dr hab. Zbigniew Pastuszak prof. UMCS
  • Prodziekan Wydziału Chemii – dr hab. Beata Cristóvão, prof. UMCS
  • Dyrektor Instytutu Nauk Chemicznych – prof. dr hab. Małgorzata Grabarczyk
  • Kierownik Katedry Biologii Komórki w Instytucie Nauk Biologicznych,
    Wydział Biologii i Biotechnologii UMCS – prof. dr hab. Mariusz Gagoś

Organizatorzy konferencji – Gmina Lublin i Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego są zaangażowani we współpracę z otoczeniem społeczno–gospodarczym, między innymi w ramach inicjatywy Klastra Lubelska Medycyna,
który zrzesza ponad 170 podmiotów związanych z szeroko rozumianym obszarem zdrowia.  

Współorganizatorami konferencji LubTech Smart Food 2023 były Uniwersytet Przyrodniczy i Uniwersytet Medyczny w Lublinie. Partnerami merytorycznymi – uczelnie i instytuty badawcze będące członkami Klastra.

fot. Urszula Jackowska

Żywność, jej jakość i bezpieczeństwo, jest jednym z wiodących tematów polityk społecznych i gospodarczych. Dlatego w Polsce należy do Krajowych Inteligentnych Specjalizacji (KIS 2 – Innowacyjne technologie, procesy i produkty sektora rolno-spożywczego i leśno-drzewnego).

Żywność wysokiej jakości jest inteligentną specjalizacją województwa lubelskiego zgodnie z Regionalną Strategią Innowacji Województwa Lubelskiego do 2030 roku, a zautomatyzowane przetwórstwo spożywcze i żywność funkcjonalna inteligentną specjalizacją Lublina wpisaną do Strategii Lublin 2030.

Inteligentna żywność (smart food), to żywność dostosowana do aktualnych i przyszłych trendów w obszarze zdrowia, żywności i żywienia, zgodnie z oczekiwaniami rynku i konsumentów, w całym cyklu wartości gospodarki obiegu zamkniętego, od gleby, poprzez uprawę, nawożenie, technologie produkcji, produkt (w tym opakowanie ), dystrybucję na rynku i zagospodarowanie odpadów.

W Europie przemysł spożywczy to największy sektor produkcji i zatrudnienia. Natomiast zdrowe społeczeństwo i profilaktyka zdrowia jest jednym z głównych priorytetów rozwojowych. Dlatego ustawodawstwo dotyczące bezpieczeństwa żywności jest bardzo silnie zharmonizowane na poziomie Unii Europejskiej i stanowi jeden z filarów ochrony zdrowia.

Zapewnienie bezpieczeństwa żywności wymaga całościowego podejścia do całego łańcucha żywnościowego, począwszy od otrzymania wysokiej jakości płodów rolnych i pasz, po odpowiednią technologię produkcji i bezpieczną sieć obrotu handlowego.

Podczas konferencji zostały zaprezentowane kompetencje kluczowych podmiotów w tym obszarze z Lublina i województwa lubelskiego: uniwersytetów, instytutów badawczych i firm na przykładzie realizowanych przez nie kluczowych projektów oraz zakresu współpracy w regionie, w kraju oraz z zagranicą.

Więcej informacji o wystąpieniach w ramach konferencji można znaleźć na stronie internetowej wydarzenia:

https://lubtech.lublin.eu/

źr. : Wydział Strategii i Przedsiębiorczości Urzędu Miasta Lublin 

    Aktualności

    Data dodania
    15 listopada 2023