Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Miło jest nam pogratulować dr. hab. Wojciechowi Rżysko prof. UMCS i dr. Łukaszowi Baranowi z Katedry Chemii Teoretycznej w Instytucie Nauk Chemicznych, Wydziału Chemii UMCS, publikacji artykułu dotyczącego zjawiska śliskości lodu, wydanego przez hiszpańską edycję międzynarodowego miesięcznika „National Geographic”. Podkreślono w nim wkład naukowców Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie oraz grupy badawczej z hiszpańskich ośrodków akademickich Universidad Complutense de Madrid i Universidad Autónoma de Madrid, kierowanej przez prof. Luisa G. MacDowella,
w wyjaśnienie złożoności tego zjawiska.
„Dlaczego lód jest śliski? I tak, choć może się to wydawać naprawdę absurdalnym pytaniem, fakt, że lód jest śliski, jest zagadnieniem,
które dręczy świat nauki od ponad dwóch stuleci. (…) Jeśli jest to spowodowane warstwą wody powierzchniowej, jak może się wydawać,
to dlaczego ona się tworzy? Jak to możliwe, że istnieje ona w temperaturze poniżej temperatury topnienia? Jak długo może "przetrwać" stopiona? Gdzie jest granica odróżniająca topnienie jedynie cienkiej warstwy od wielu warstw lub nawet całego bloku lodu?”
Tak rozpoczyna się artykuł w hiszpańskiej edycji czasopisma „National Geographic” pt. „Que el hielo resbala es un hecho, pero ¿sabes por qué?” („Faktem jest, że lód jest śliski, ale czy wiesz, dlaczego?”, przyp. tłum.). Autorka artykułu – red. Noelia Freire przytacza w nim fakty z publikacji naukowej w czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences” – napisanej
przez naukowców Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie – dr. Łukasza Barana i dr. hab. Wojciecha Rżysko prof. UMCS
we współpracy z madrycką grupą badawczą.
Artykuł „National Geographic” przekrojowo prezentuje, jak poszukiwanie odpowiedzi na każde z postawionych we wstępie pytań rozpoczęło czas długich rozważań w historii nauk ścisłych, w którym wielu naukowców w różnych częściach świata formułowało swoje hipotezy na temat przyczyny śliskości lodu.
źr. grafiki: publikacja online National Geographic España