Szałwia hiszpańska

Szałwia hiszpańska (chia) Salvia hispanica L. (Lamiaceae)

Występowanie: naturalnie w Meksyku i Gwatemali, uprawiana w Australii, Paragwaju,  Boliwii, Argentynie, Ekwadorze.

Surowiec: nasiona szałwii hiszpańskiej (Salviae semen); pochodzi z uprawy

Związki biologicznie aktywne: kwasy tłuszczowe (głównie wielonienasycone), aminokwasy (arginina, leucyna, izoleucyna, metionina, tryptofan), błonnik, witaminy z grupy B, sole mineralne (Ca, K, Mg, Zn, Cu), kwasy fenolowe (kawowy, chlorogenowy), flawonoidy (kwercetyna)

Działanie: przeciwmiażdżycowe, wspomagająco na układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi, przeciwnowotworowe, wspomagająco na przewód pokarmowy, stymulująco na układ odpornościowy

Wskazanie/zastosowanie: choroba wieńcowa, cukrzyca typu 2, zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi, obniżona odporność