Występowanie: Azja (Chiny, Japonia, Wietnam); w uprawie popularna w Azji Wschodniej, Europie południowo-wschodniej, na południu USA
Surowiec: ziele i olejek eteryczny pachnotki (Perillae herba/oleum); z uprawy
Związki biologicznie aktywne: olejek etryczny (perillaldehyde, limonen), terpeny (kariofilen, farnezen, kwas ursolowy), kwas rozmarynowy, flawonoidy (luteolina, apigeina), glikozydy, kwasy tłuszczowe (stearynowy, oleinowy, palmitynowy, linolowy i alfa-linolenowy)
Działanie: przeciwalergiczne, działanie spazmolityczne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, zmniejszająco na łaknienie, hepatoprotekcyjnie, łagodząco na zaburzenia neurologiczne, obniża poziom cholesterolu i lipidów, przeciwcukrzycowo
Wskazanie/zastosowanie: łagodząco na atopowe zapalenie skóry, stany skurczowe mięśni gładkich, osłaniająco na miąższ wątroby, zmniejszenie łaknienie, hiperlipidemia, zaburzenia metaboliczne, cukrzyca, kłębuszkowe zapalenie nerek