Ogórecznik lekarski

Ogórecznik lekarski Borago officinalis L. (Boraginaceae)

Występowanie: Europa północna i południowa (obszar śródziemnomorski), powszechnie uprawiany jako roślina kulinarna

Surowiec: ziele/nasiona/olej (Boragini herba/semen/oleum); wyłącznie z uprawy

Związki: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 – kwas linolenowy, związki śluzowe, flawonoidy, sole mineralne (m. in. rozpuszczalną krzemionkę i azotan potasu)

Działanie: przeciwzapalne, powlekające, przyspiesza regenerację naskórka, uzupełnia niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych

Wskazanie/zastosowanie: w łagodzeniu podrażnień i stanów zapalnych błon śluzowych przełyku i żołądka, pomocniczo w nieżytach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych, trudnościach w odkrztuszaniu, chrypce, suchym kaszlu, w przewlekłych chorobach skórnych (egzema, trądzik, łuszczyca)