Grzybowa dehydrogenaza celobiozowa – aktywny składnik opakowań

Streszczenie/charakterystyka tematyki badań

Zespół badawczy: Justyna Sulej

Rozwój cywilizacji na przestrzeni kilkudziesięciu ostatnich lat niewątpliwie przyczynił się do rosnącego zapotrzebowania na artykuły żywnościowe o przedłużonej trwałości. Rosnący rynek przemysłu spożywczego i związane z nim wymagania konsumentów prowadzą do rozwoju nowych technologii dotyczących zarówno produktów spożywczych jak i ich opakowań. Modyfikacja materiałów opakowaniowych, substancjami biologicznie czynnymi, poprawia ich funkcjonalność, a także ogranicza konieczność stosowania dodatków do żywności, co ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Wraz z rozwojem nauk biologicznych szybko rośnie lista znanych substancji o działaniu antyoksydacyjnym i bakteriobójczym. Wciąż jednak prowadzone są badania ukierunkowane na poszukiwanie nowych substancji, których właściwości znajdą zastosowanie w aktywnych systemach pakowania żywności. Grupą substancji bioaktywnych, która wzbudza coraz większe zainteresowanie ze względu na obiecujące wyniki są enzymy a w szczególności oksydoreduktazy grzybowe, wykazujące zarówno właściwości antyoksydacyjne jak i bakteriobójcze. Właśnie takim białkiem, posiadającym ogromny potencjał aplikacyjnym jest dehydrogenaza celobiozowa (CDH, EC 1.1.99.18), zewnątrzkomórkowe białko produkowane przez grzyby rozkładające drewno. CDH jest hemoflawoenzymem, który w obecności substratu może wykazywać silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Projekt stanowi istotny wkład w rozwój badań nad dehydrogenazą celobiozową, również w kontekście możliwości jej zastosowania w opakowaniach funkcjonalnych nowej generacji.