Uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach, projektach edukacyjnych oraz wysłuchać prelekcji, których motywem przewodnim będą dawna kuchnia, zwyczaje żywieniowe oraz sfera woni, które otaczały ludzi przeszłych epok.
Impreza jest organizowana przez Instytut Historii we współpracy z Wydziałem Historii i Archeologii.
Plan wydarzenia
(zgłoszenia dotyczące wyboru i udziału w warsztatach prosimy kierować na adres: kamil.jakimowicz@mail.umcs.pl lub wojciech.michalski@mail.umcs.pl do 31 maja br.)
dr Robert Stępień – Dawne smaki i tradycje kulinarne w dokumencie archiwalnym;
dr hab. Michał Tomaszek – Jak pachnie świętość – czyli o średniowiecznym myśleniu i odczuwaniu;
Studenckie Koło Naukowe Archiwistów – Kabaret jako zwierciadło rzeczywistości PRL;
Studenckie Koło Naukowe Archiwistów – Piosenka w służbie polityki i gospodarki w okresie stalinizmu.
-
Projekty badawcze – 9:00-10:50
Koło Naukowe Amatorów Antyku – Pokaz rynsztunku legionistów z okresu starożytnego Rzymu;
Studenci turystyki historycznej – Szaliki pełne symboliki. Gadżety sportowe opowiadają ciekawe historie;
Studenci historii – Spacer po Wydziale Historii i Archeologii. Kącik planszowych gier historycznych.
(Sala Obrad Rady Wydziału, Budynek „Nowej Humanistyki”, sala nr 9)
dr hab. Dariusz Słapek – „Cysorz to mo klawe życie, no... bo pachnie znakomicie”. Cesarz rzymski – władcą zapachów;
dr hab. Halina Taras – Chleb powszedni w środkowoeuropejskiej epoce brązu, czyli co jadano w II/I tysiącleciu p.n.e.;
prof. dr hab. Grzegorz Jawor – Głód i niedożywienie w czasach przedprzemysłowych. Przykład ziem polskich;
dr hab. Irmina Wawrzyczek – Bez dezodorantu i klimatyzacji, czyli o zapachach życia codziennego XVIII-wiecznej Ameryki;
dr hab. Mirosław Szumiło – Czerwona burżuazja. Życie codzienne partyjnej elity w PRL.
Serdecznie zapraszamy do udziału w XIII „Dniu Historyka”!