Przekazanie nagrody INNO WINGS 2021 dla naukowców UMCS

Podczas Międzynarodowej Wystawy Wynalazków i Technologii INNO WINGS 2021 wyróżnione zostało innowacyjne rozwiązanie opracowane na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. W obszarze tematycznym Quality Food / Żywność wysokiej jakości - nagrodę EXCELLENCE otrzymał wynalazek „WAXO Innovative wax analyzer”, stworzony przez interdyscyplinarny zespół w składzie: prof. Mariusz Gagoś, dr Marek Pietrow i dr Jan Wawryszczuk.

8 listopada br. nastąpiło oficjalne przekazanie nagrody lubelskim naukowcom. JM Rektor UMCS prof. Radosław Dobrowolski pogratulował laureatom oraz wręczył im medal Excellent Invention Award. W spotkaniu uczestniczyli także prof. Agnieszka Nosal-Wiercińska z Katedry Chemii Analitycznej UMCS, dr hab. inż. Tomasz Klepka, prof. Politechniki Lubelskiej oraz Wirginia Gieryng-Wójtowicz, dyrektor Centrum Promocji UMCS. 

Analizator wosku WAXO – to przenośne urządzenie elektro-mechaniczne pozwalające na wykonanie analizy wosku, np. pszczelego, pod kątem obecności dodawanych zanieczyszczeń. Urządzenie pozwala w szybki, a jednocześnie stosunkowo tani sposób ustalić jakość badanego wosku pszczelego, pod kątem obecności sztucznych domieszek i ocenić jego przydatność, w szczególności w gospodarce (więcej informacji o WAXO).

Jeszcze raz serdecznie gratulujemy!

fot. Bartosz Proll

    Aktualności

    Data dodania
    8 listopada 2021