Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Muzeum Lubelskie w Lublinie, Zakład Kultury Polskiej Instytutu Kulturoznawstwa, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze oddział Lublin zapraszają do udziału w Konferencji naukowej pt.: "Tradycyjne pożywienie – od codzienności do sacrum po produkt regionalny" która odbędzie się w Lublinie w dniach 5-6.09.2017
Konferencja poświęcona będzie tradycyjnemu pożywieniu i jego funkcjonowaniu we współczesnych uwarunkowaniach. Jest to temat, z którym dzisiaj bardzo często się spotykamy, chociażby w formie popularnych konkursów i festiwali. Współcześnie zatem pożywienie służy już nie tylko zaspakajaniu potrzeb życiowych, ale realizuje różne inne nowe funkcje społeczne i kulturowe. Dlatego, wydaje się, że w pierwszej kolejności należy na nowo zastanowić się, czym jest tradycje pożywienie – jakiego rodzaju potrawy można tak kategoryzować i wedle jakich kryteriów winno się to odbywać? Czy 25 lat istnienia potrawy wystarczy na określenie jej mianem tradycyjnej? Aby odpowiedzieć na nowe pytania i nowe funkcje pożywienia w kulturze, rozważania należy umieścić w kontekście historycznym i regionalnym. Jak poucza praktyka, stanowi ono przecież ważny element tożsamości kulturowej kraju i poszczególnych jego regionów.
Proponowane przykładowe zakresy tematyczne:
Tradycyjne pożywienie – zdefiniowanie pojęcia;
Inwentarz typowych przykładów tradycyjnego pożywienie – próba typologii;
Społeczno-kulturowe uwarunkowania pozyskiwania i wytwarzania tradycyjnego pożywienia;
Pożywienie codzienne, świąteczne i obrzędowe w perspektywie regionalnej;
Pożywienie tradycyjne w ujęciu historycznym;
Wybrane przykłady związane z kulturowymi normami i zwyczajami spożywania;
Pożywienie produktem regionalnym – możliwość promocji;
Metody badań pożywienia;
Funkcje tradycyjnego pożywienia i trunków dawniej a dziś;
Zawody, czynności, przepisy, wierzenia związane z tradycyjnym pożywieniem i trunkami.
Proponujemy także organizację warsztatów dla osób i instytucji składających wnioski o wpis potrawy na Listę produktów tradycyjnych oraz dla osób opiniujących te wnioski.
Komitet naukowy
prof. dr hab. Jan Adamowski UMCS
dr Katarzyna Mieczkowska, dyrektor Muzeum Lubelskiego
dr hab. Katarzyna Łeńska-Bąk, Uniwersytet Opolski
dr hab. Katarzyna Smyk, prof. nadzw. UMCS
Komitet organizacyjny
dr Mariola Tymochowicz – sekretarz konferencji, mariolate@wp.pl
mgr Agnieszka Ławicka – sekretarz konferencji
INFORMACJE ORGANIZACYJNE :
Zgłoszenie udziału w Konferencji wraz z krótkim streszczeniem w języku polskim
proszę przesłać drogą elektroniczną na adres: mariolate@wp.pl do 31.05.2017 roku (formularz w załączniku).
Autorzy wystąpień zostaną powiadomieni o ich zaakceptowaniu i umieszczeniu w programie konferencji do 10 czerwca 2017 r. Organizatorzy dają sobie prawo do wyboru nadsyłanych propozycji wystąpień, biorąc pod uwagę termin ich nadesłania, a przede wszystkim oryginalność w podejściu do zagadnienia.
Przewidujemy druk materiałów pokonferencyjnych w recenzowanej monografii wieloautorskiej (5 pkt).
Opłata konferencyjna obejmującej koszty organizacyjne, częściowo koszty recenzowanej publikacji pokonferencyjnej, materiały konferencyjne, uroczystą kolację, przerwy kawowe, wynosi:
- uczestnictwo czynne (referat) – 200 zł (280 zł z udziałem w uroczystej kolacji);
- uczestnictwo bierne (bez referatu) – 70 zł (150 zł z udziałem w uroczystej kolacji).
Wpłaty należy dokonać do 30 czerwca - numer konta zostanie podany osobom zakwalifikowanym do udziału w konferencji.
Noclegi i wyżywienie we własnym zakresie.
Bliższe informacje przekazane zostaną uczestnikom po zakwalifikowaniu zgłoszeń.
Teksty wystąpień:
Język konferencyjny: polski, angielski.
Język publikacji: polski, angielski.
Czas wystąpienia: 20 minut.
Konferencja będzie włączona w program odbywającego się w tym czasie (4-10.09.2017) w LublinieEuropejskiego Festiwalu Smaku, edycja Włochy.Uczestnicy konferencji otrzymują zaproszenia na wydarzenia Festiwalu.
Organizatorzy wystawiają zaświadczenia poświadczające wygłoszenie referatu (prezentacji) oraz czynny udział w konferencji tylko pod warunkiem obecności prelegenta/ki w całym dniu obrad.
Miejsce obrad:
Muzeum Lubelskie w Lublinieul. Zamkowa 9.