Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
13 kwietnia br. w Centrum ECOTECH-COMPLEX UMCS został zaprezentowany innowacyjny analizator jakości wosków pszczelich WAXO.
Twórcami urządzenia są: prof. Mariusz Gagoś z Instytutu Nauk Biologicznych UMCS oraz dr hab. Marek Pietrow i dr Jan Wawryszczuk z Instytutu Fizyki UMCS. WAXO jest przenośnym, elektromechanicznym urządzeniem, które umożliwia wykonywanie analizy wosków pszczelich pod kątem zafałszowań. W całości zostało opracowane, a także jest produkowane i wprowadzane na rynek przez Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie.
Fot. Bartosz Proll