Z. 2 Warzywa, przyprawy, rośliny przemysłowe

Słownik stereotypów i symboli ludowych, t. 2 Rośliny, z. 2 Warzywa, przyprawy, rośliny przemysłowe, red. Jerzy Bartmiński, zastępca redaktora Stanisława Niebrzegowska-Bartmińska, Lublin: Wydawnictwo UMCS, 2018, 531 s.

Spis haseł:

  1. WARZYWA: groch (podhasła: grochowiny, grochowy wieniec/wianek), fasola, bób, kapusta (podhasło: kiszenie kapusty), sałata, dynia, ogórek, kartofel (podhasła: nać kartoflana, sadzenie kartofli, kopanie kartofli, potrawy i napoje z kartofli), brukiew, rzepa, burak (podhasła: burak ćwikłowy, burak cukrowy, burak pastewny), marchew, pietruszka, pasternak, chrzan, czosnek, cebula, szczypior.
  2. PRZYPRAWY: czarnuszka, gorczyca, kminek, koper, majeranek (podhasło: wianek z majeranku), pieprz, szafran.
  3. ROŚLINY PRZEMYSŁOWE: len (podhasła: obróbka lnu, siemię lniane, nić lniana, bicz lniany), konopie (podhasła: obróbka konopi, siemię konopne, nić konopna, bicz konopny, powróz/sznur konopny), pakuły, siemieniec, siemieniatka, rzepak, słonecznik, chmiel, tytoń (tabaka).

Autorzy haseł: Jerzy Bartmiński, Agata Bielak, Ewa Hrycyna, Anna Kaczan, Stanisława Niebrzegowska-Bartmińska, Katarzyna Prorok, Joanna Szadura.

Wybrane hasła: