Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Przedmiotem tych dwóch wynalazków jest nowy sposób wywarzania enzymu mutanazy na drodze
hodowli bakterii Paenibacillus curdlanolyticus lub grzyba Trichoderma harzianum na podłożu
zawierającym α-1,3-glukan pochodzący z grzyba żółciaka siarkowego. Mutanazy (α-1,3-glukanazy)
są jedyną grupą enzymów mających zdolność do efektywnego rozkładu mutanów, nierozpuszczalnych
w wodzie polisacharydów budujących szkielet płytki nazębnej, będącej jedną z przyczyn rozwoju
próchnicy zębów. Mutanaza, dezintegrując strukturalny element płytki, umożliwia skuteczną
walkę z ta chorobą. Większość drobnoustrojów będących producentami mutanaz wytwarza je tylko
wtedy, gdy w podłożu hodowlanym obecny jest właściwy induktor. Znanym induktorem mutanazy
jest mutan będący polimerem glukozy, w którym reszty glukozy w łańcuchu głównym połączone
są wiązaniami α-1,3-glikozydowymi. Jednakże produkcja mutanaz w dużej skali w oparciu o ten
induktor praktycznie nie jest możliwa ze względu na niedostępność mutanu na rynku. Celem wynalazku
było otrzymanie mutanazy z wykorzystaniem innego, taniego i łatwo dostępnego, źródła
polisacharydu podobnego do mutanu, czyli α-1,3-glukanu pochodzącego z grzyba nadrzewnego
żółciaka siarkowego.
Nr Zgłoszenia: PL390543
Data wydania decyzji: 2011-01-17
Właściciel: Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
Link do dokumentów