Sposób otrzymywania mutanazy do zastosowania jako środek przeciwpróchniczy w preparatach do higieny jamy ustnej i produktach spożywczych, Nr patentu: PL.219392

Rodzaj oferty
patent
Dziedzina
Biotechnologia
Koordynator
Twórcy: Prof. dr hab. Janusz Szczodrak, dr hab. Adrian Wiater, dr hab. Małgorzata Pleszczyńska
Opis

Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania mutanazy do zastosowania jako środek przeciwpróchniczy
w preparatach do higieny jamy ustnej, takich jak pasty, żele do mycia oraz płyny do
płukania zębów, płyny do mycia i przechowywania protez oraz aparatów nazębnych, a także w produktach
spożywczych, jako składnika tabletek lub cukierków do ssania, gum do żucia czy też żelków.
Mutanazy są jedyną grupą enzymów mających zdolność rozkładu polisacharydów budujących
płytkę nazębną, która jest przyczyną próchnicy zębów. Mikroorganizmy wywołujące próchnicę zorganizowane
są w przyczepiony do powierzchni zęba biofilm, płytkę nazębną, złożony z komórek
bakterii osadzonych w matrycy zbudowanej z polimerów pochodzenia bakteryjnego i ślinowego.
Najważniejszym z nich jest mutan, który tworzy trwały szkielet płytki nazębnej. Z uwagi na kluczową
rolę płytki nazębnej w patogenezie próchnicy poszukuje się skutecznych sposobów jej zwalczania.
Jednym z nich jest enzymatyczny rozkład glukanów płytki z udziałem mutanaz, co ułatwia
jej mechaniczne usuwanie podczas czyszczenia zębów. Celem wynalazku było opracowanie ekonomicznego
sposobu wytwarzania mutanazy w warunkach przemysłowych. Do produkcji mutanazy
wykorzystano grzyb Trichoderma harzianum i induktor pozyskiwany z owocników żółciaka siarkowego.
Hodowlę prowadzono przez 72–96 godzin w ustalonych warunkach w fermentorze, a uzyskany
supernatant płynu pohodowlanego poddawano procesom ultrafiltracji i liofilizacji.

Link do dokumentów

Nr zgłoszenia: PL402139
Data wydania decyzji: 2014-12-23
Właściciel: Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej

Oferta dla biznesu