Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Nowy szczep bakterii Bacillus pumilus AF-11 do zastosowania w profilaktyce lub terapii zakażeń wywołanych przez Mycobacterium oraz sposób wyselekcjonowania tego szczepu z jelita dżdżownicy Dendrobaena veneta, Nr patentu: PL.218745
Rodzaj oferty
patent
Dziedzina
Biologia medyczna, Farmacja
Koordynator
Twórcy: Marta Fiolka, Jerzy Wielbo, Mirosław Zagaja
Opis
Przedmiotem wynalazku jest nowy szczep bakterii Bacillus pumilus AF-11, zdeponowany w Narodowym Instytucie Leków w Warszawie pod numerem 05/01/2011, wytwarzający białkowy produkt o aktywności lizozymu, do zastosowania w profilaktyce lub terapii zakażeń wywołanych przez Mycobacterium oraz sposób wyselekcjonowania szczepu Bacillus pumilus AF-11 z homogenatu ze ścian jelita dżdżownicy Dendrobaena veneta. Sposób selekcjonowania charakteryzuje się tym, że wyizolowane bakterie zawiesza się w buforze fosforanowym Sörensena o stężeniu 33 mM i pH w granicach 6,0–6,5 i wysiewa na podłoże zawierające 1,5 g suchego wyciągu mięsnego, 0,3 g wyciągu drożdżowego, 0,5 g D-glukozy, 0,15 ml detergentu Tween 80 oraz 1,4 g zestalacza agar-agar, rozpuszczonych w 100 ml buforu o stężeniu i pH takim, jak do zawiesiny z wyizolowanymi bakteriami, a także 75 mg bioindykatora w postaci liofilizowanych komórek Micrococcus luteus, po czym inkubuje się przez co najmniej dobę w temperaturze nie przekraczającej 37°C. Następnie spośród wyrosłych organizmów wybiera się kolonie z największą strefą lizy w celu ich dalszego namnożenia i identyfikacji znanymi metodami.