Zorganizowane webinarium skierowane było głównie do pszczelarzy. Udział w nim wzięły także osoby, które interesują się tematem pszczół oraz badaniem wosku.
Problem zafałszowań wosku jest bardzo poważny. Wosk pszczeli, zaraz po miodzie, jest jednym z najważniejszych produktów pszczelich wykorzystywanym nie tylko w pszczelarstwie, ale także w wielu gałęziach przemysłu, m.in. farbiarskim, zbrojeniowym, metalurgicznym, farmaceutycznym czy kosmetycznym.
Gośćmi specjalnymi wydarzenia byli twórcy WAXO - innowacyjnego analizatora wosku, który powstał na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej, prof. dr hab. Mariusz Gagoś, z Wydziału Biologii i Biotechnologii UMCS, dr Jan Wawryszczuk oraz dr Marek Pietrow z Wydziału Matematyki, Fizyki i Informatyki UMCS. Opowiedzieli o możliwościach wykorzystania urządzenia oraz zdradzili kilka szczegółów konstrukcyjnych.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się wykład mgr inż. Magdaleny Chęć z Wydziału Biologii i Biotechnologii UMCS, pt.: „Wpływ zafałszowań wosku pszczelego na rozwój osobniczy pszczoły miodnej”. Dr hab. Krzysztof Olszewski, profesor uczelni UP w Lublinie opowiedział o „Skutkach zafałszowań wosku w praktyce pszczelarskiej”.
Na koniec Anna Grzegorczyk, Dyrektor Centrum Transferu Wiedzy i Technologii UMCS przedstawiła plany komercjalizacji urządzenia WAXO oraz możliwości nawiązania współpracy z Uniwersytetem.
Wydarzenie moderował Piotr Skorupa, Prezes Stowarzyszenia Pszczelarzy Polskich „Polanka”.
Zapraszamy do obejrzenia wydarzenia!