Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
środa 10:00-12:00 dyżur stacjonarny (s. 223B Wydział Biologii i Biotechnologii)
ul. Akademicka 19
20-033 Lublin
Moja działalność naukowa koncentruje sie na roślinach bpobowatych (np. groch, wyka, koniczyna), które stanowią ważny składnik pożywienia człowieka oraz są stosowane w rolnictwie jako rośliny pastewne. Symbioza roślin bobowatych z bakteriami wiążącymi azot atmosferyczny (rizobiami) zapewnia roślinom łatwo przyswajalne źródło azotu, co sprawia, że ich uprawa jest niezależna od stosowania sztucznych nawozów azotowych i pozostaje w zgodzie z założeniami ekologicznego, zrównoważonego rolnictwa.
My research activity focuses on Legume plants (e.g. peas, vetch, clover), which are an important component of human food and are used in agriculture as fodder plants. The symbiosis of legumes and atmospheric nitrogen-fixing bacteria (Rhizobium sp.) provides plants with an easily digestible source of nitrogen, which makes their cultivation independent of the use of artificial nitrogen fertilizers.