XIII Dzień Historyka na WHiA

Już 3 czerwca na Wydziale Historii i Archeologii odbędzie się XIII „Dzień Historyka”. Tegoroczna edycja imprezy historycznej skierowanej do uczniów, studentów i wszystkich zainteresowanych odbędzie się pod hasłem „Czy historia pachnie? Smaki i zapachy z przeszłości”. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach, projektach edukacyjnych oraz wysłuchać prelekcji, których motywem przewodnim będą dawna kuchnia, zwyczaje żywieniowe oraz sfera woni, które otaczały ludzi przeszłych epok. XIII Dzień Historyka jest organizowany przez Instytut Historii UMCS we współpracy z Wydziałem Historii i Archeologii.

Plan wydarzenia

  • Warsztaty – 9:00-10:50

(zgłoszenia dotyczące wyboru i udziału w warsztatach prosimy kierować na adres: kamil.jakimowicz@mail.umcs.pl lub wojciech.michalski@mail.umcs.pl)

dr Robert Stępień – Dawne smaki i tradycje kulinarne w dokumencie archiwalnym;

dr hab. Michał Tomaszek – Jak pachnie świętość – czyli o średniowiecznym myśleniu i odczuwaniu;

Studenckie Koło Naukowe Archiwistów – Kabaret jako zwierciadło rzeczywistości PRL;

Studenckie Koło Naukowe Archiwistów – Piosenka w służbie polityki i gospodarki w okresie stalinizmu.

  • Projekty badawcze – 9:00-10:50

Koło Naukowe Amatorów Antyku – Pokaz rynsztunku legionistów z okresu starożytnego Rzymu;

Studenci turystyki historycznej – Szaliki pełne symboliki. Gadżety sportowe opowiadają ciekawe historie;

Studenci historii – Spacer po Wydziale Historii i Archeologii. Kącik planszowych gier historycznych.

  • Prelekcje – 11:00-12:30

(Sala Obrad Rady Wydziału, Budynek „Nowej Humanistyki”, sala nr 9)

dr hab. Dariusz Słapek – „Cysorz to mo klawe życie, no... bo pachnie znakomicie”. Cesarz rzymski – władcą zapachów;

dr hab. Halina Taras – Chleb powszedni w środkowoeuropejskiej epoce brązu, czyli co jadano w II/I tysiącleciu p.n.e.;

prof. dr hab. Grzegorz Jawor – Głód i niedożywienie w czasach przedprzemysłowych. Przykład ziem polskich;

dr hab. Irmina Wawrzyczek – Bez dezodorantu i klimatyzacji, czyli o zapachach życia codziennego XVIII-wiecznej Ameryki;

dr hab. Mirosław Szumiło – Czerwona burżuazja. Życie codzienne partyjnej elity w PRL.

Serdecznie zapraszamy do udziału w XIII „Dniu Historyka”!

    Aktualności

    Data dodania
    26 maja 2022