Preparaty dla pszczół wkrótce będą na rynku

Zespół naukowców z Wydziału Biologii i Biotechnologii UMCS: dr hab. Aneta Ptaszyńska, dr hab. Małgorzata Cytryńska prof. nadzw. UMCS, prof. dr hab. Wiesław Mułenko i dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, wraz z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (dr hab. Grzegorz Borsuk) oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego (dr Daniel Załuski) zgłosił w grudniu 2015 roku do Urzędu Patentowego wynalazek „preparaty roślinne mające zastosowanie we wspomaganiu leczenia nosemozy u pszczół oraz poprawy ich odporności”.

Specyfik jest przeznaczony do zwalczania grzybów z rodzaju Nosema, które są przyczyną nosemozy – jednej z najbardziej rozpowszechnionych chorób pszczół. Charakteryzuje się  wyjątkowym składem opartym wyłącznie o naturalne substancje roślinne, wysoką skutecznością leczenia zakażeń pszczół miodnych grzybami Nosema spp. oraz wzmacnia odporność pszczół.
Po dwóch latach dodatkowych badań, oraz testów sprawdzających działanie preparatu potwierdzono wyjątkową skuteczność i brak działań niepożądanych. Duża skuteczność preparatu zaowocowała bliską współpracą z firmą Biowet Puławy Sp. z o.o., która jest nowoczesną wytwórnią leków weterynaryjnych. Preparat na bazie międzyuczelnianego wynalazku zostanie wprowadzony na rynek w ciągu kilku miesięcy i stanie się uzupełnieniem oferty firmy.
Kolejnym efektem współpracy Zespołu z naszego Wydziału (dr hab. Aneta Ptaszyńska oraz prof. dr hab. Wanda Małek) i Uniwersytetu Przyrodniczego z Biowet Puławy Sp. z o.o. jest wspólne zgłoszenie patentowe innowacyjnego probiotyku dla pszczół na bazie szczepów bakterii z rodzajów Lactobacillus i Fructobacillus, który również będzie miał zastosowanie w zwalczaniu i zapobieganiu chorób pszczół.
Probiotyk będzie wystawiony na Międzynarodowych Targach Wynalazczości CONCOURS LÉPINE 2018, które odbędą się w czerwcu br. w Paryżu.
Firma Biowet Puławy Sp. z o.o., jako współtwórca wynalazku, planuje wprowadzenie komercyjnej postaci probiotyku na rynek jeszcze w tym roku.
Wszystkim Twórcom serdecznie gratulujemy!

    Aktualności

    Data dodania
    23 kwietnia 2018