Poznaj "XIII Dzień Historyka" na WHiA

Jak przedstawiają się tradycje kulinarne w dokumencie archiwalnym?

Jak pachnie świętość?

Czy „Cysorz to mo klawe życie...”?

Ile ziarenek..., czyli o głodzie i niedożywieniu w czasach przedprzemysłowych.

Co jadano w II / I tysiącleciu p.n.e.?

Jak wyglądało życie codzienne partyjnej elity w PRL-u?

Bez dezodorantu i klimatyzacji...

3 czerwca na Wydziale Historii i Archeologii odbył się XIII „Dzień Historyka”. Tegoroczna edycja imprezy historycznej skierowanej do uczniów, studentów i wszystkich zainteresowanych przebiegała pod hasłem „Czy historia pachnie? Smaki i zapachy z przeszłości”. Uczestnicy mogli wziąć udział w niezwykle interesujących warsztatach, projektach edukacyjnych czy też wysłuchać prelekcji, których motywem przewodnim była dawna kuchnia, zwyczaje żywieniowe, sfera woni otaczająca ludzi przeszłych epok. 

Ogromną uwagę Uczestników przyciągnęły także niecodzienne przedsięwzięcia zorganizowane przez Studenckie Koło Naukowe Archiwistów (Kabaret jako zwierciadło rzeczywistości PRLPiosenka w służbie polityki i gospodarki w okresie stalinizmu), Koło Naukowe Amatorów Antyku (Pokaz rynsztunku legionistów z okresu starożytnego Rzymu), studentów turystyki historycznej (Szaliki pełne symboliki. Gadżety sportowe opowiadają ciekawe historie) oraz historii (Spacer po Wydziale Historii i Archeologii. Kącik planszowych gier historycznych).

Zainteresowanych nie brakowało. Zawitali do Nas uczniowie V Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Skłodowskiej-Curie, XVIII Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisławy Filipiny Paleolog i Prywatnego Liceum im. Królowej Jadwigi z Lublina, a także Zespołu Szkół nr 2 im. Księcia Pawła Karola Sanguszki z Lubartowa. Gościliśmy ok. 120 osób.

Organizatorem wydarzenia był Instytut Historii i Wydział Historii i Archeologii UMCS.

Dziękujemy wszystkim za miło spędzony czas oraz znakomite dyskusje w ramach XIII Dnia Historyka na WHiA.

[fot. Paulina Litka, Kamil Jakimowicz]

    Aktualności

    Data dodania
    6 czerwca 2022