Pleurotus sp.

Gatunki należące do rodzaju Pleurotus są popularnymi grzybami jadalnymi i uprawnymi. W warunkach naturalnych występują na wszystkich kontynentach, w Polsce bardzo popularne. Rosną na martwym drewnie drzew liściastych, owocniki boczniaka ostrygowatego pojawiają się dopiero późną jesienią. W Katedrze Biochemii i Biotechnologii prowadzone są badania nad enzymami produkowanymi przez grzyby należące do rodzaju Pleurotus oraz ich biotechnologicznym zastosowaniem np. w odbarwianiu odpadów przemysłowych. Ponadto prowadzone są badania nad systematyką tych organizmów.

Wybrane publikacje

  • Bilewicz, R., E. Nazaruk, K. Zelechowska, J. F. Biernat, K. Stolarczyk, K. P. Roberts, G. Ginalska, Cho, N. -S, E. Malarczyk, G. Nowak, M. Nowak, J. Kochmanska-Rdest, A. Leonowicz, and S. Ohga. 2002. Changes in phenol oxidases and superoxide dismutase during fruit-body formation of Pleurotus on sawdust culture. Mycoscience 43, no. 3: 267-270, 
  • Janusz, G., K. H. Kucharzyk, A. Pawlik, M. Staszczak, and A. J. Paszczynski. 2013. Fungal laccase, manganese peroxidase and lignin peroxidase: Gene expression and regulation. Enzyme and Microbial Technology 52, no. 1: 1-12, 
  • Pawlik, A., G. Janusz, J. Koszerny, W. Małek, and J. Rogalski. 2012. Genetic diversity of the edible mushroom Pleurotus sp. by amplified fragment length polymorphism. Current Microbiology 65, no. 4: 438-445, 
  • Pozdnyakova, N. N., A. Jarosz-Wilkolazka, J. Polak, M. Grąz, and O. V. Turkovskaya. 2015. Decolourisation of anthraquinone-and anthracene-type dyes by versatile peroxidases from Bjerkandera fumosa and Pleurotus ostreatus D1. Biocatalysis and Biotransformation 33, no. 2: 69-80, 
  • Wlizło, K., J. Polak, A. Jarosz-Wilkołazka, R. Pogni, and E. Petricci. 2020. Novel textile dye obtained through transformation of 2-amino-3-methoxybenzoic acid by free and immobilised laccase from a Pleurotus ostreatus strain. Enzyme and Microbial Technology 132, , 
  • Wlizło, K., J. Polak, J. Kapral-Piotrowska, M. Graz, R. Paduch, and A. Jarosz-Wilkołazka. 2020. Influence of carrier structure and physicochemical factors on immobilisation of fungal laccase in terms of bisphenol a removal. Catalysts 10, no. 9, 
  • Żuchowski, J., Ł. Pecio, M. Jaszek, and A. Stochmal. 2013. Solid-state fermentation of rapeseed meal with the white-rot fungi Trametes versicolor and Pleurotus ostreatus. Applied Biochemistry and Biotechnology 171, no. 8: 2075-2081