Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Sposób otrzymywania związków terpenoidowych, zwłaszcza smakowo-zapachowych, Nr patentu: PL.221515
Rodzaj oferty
patent
Dziedzina
Biotechnologia
Koordynator
Twórcy: Mariusz Trytek, Jan Fiedurek
Opis
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania smakowo-zapachowych związków terpenoidowych, np. werbenolu, werbenonu oraz trans-pinokarweolu, 2-hydroksypinan-3-onu, izopinokamfonu i myrtenolu, mających zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, spożywczym czy farmaceutycznym. Sposób otrzymywania tych związków polega na biokatalitycznej transformacji łatwo dostępnych monoterpenów w postaci α-pinenu lub β-pinenu wyizolowanych z naturalnych surowców. Wynalazek opiera się na zastosowaniu biokatalizatora, którym jest szczep psychrotroficznego grzyba nitkowatego z rodzaju Chrysosporium pannorum hodowany metodą wgłębną na płynnej pożywce, w temperaturze 18ºC–23ºC, aż do uzyskania odpowiedniej ilości biomasy. Reakcję biotransformacji rozpoczyna się dodając do 2- lub 3-dniowej hodowli grzyba α-pinen lub β-pinen w stężeniu od 0,2 do 1,5% (v/v) i dalej prowadzi się biotransformację przez 6–108 godzin, bez wymiany podłoża hodowlanego, w zakresie temperatur od 10 do 25ºC. Wydajność tego procesu można stymulować poprzez przyrost aktywności biokatalizatora, wskutek wieloetapowego dozowania mniejszych porcji substratu do podłoża zawierającego co najmniej 1-dniową grzybnię. Uzyskane produkty poddaje się ekstrakcji hydrofobowym rozpuszczalnikiem organicznym, np. eterem dietylowym lub octanem etylu i rozdziela z użyciem chromatografii kolumnowej. Opracowana metoda stwarza możliwość przeprowadzenia biokatalizy terpenów w niskiej temperaturze, nawet w 6ºC, co zmniejsza ryzyko zakażenia hodowli innymi drobnoustrojami, a także znacznie ogranicza straty spowodowane nadmiernym parowaniem reagentów, przyczyniając się do zwiększenia wydajności biotransformacji.