Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Przedmiotem wynalazku jest sposób konserwacji nasienia knura stosowanego w inseminacji. Wraz
z upowszechnieniem procedur sztucznego zaplemnienia pojawił się problem przechowywania próbek
nasienia w warunkach gwarantujących podtrzymanie żywotności plemników oraz utrzymanie
ich jak najlepszej zdolności zapładniającej. Sztuczne warunki, w jakich przetrzymywane są przygotowane
do unasieniania próbki, powinny gwarantować zachowanie pełnej funkcji plemników.
Czynnikami, które w głównej mierze odpowiadają za stan plemników w próbkach są temperatura
otoczenia i skład płynu – rozrzedzalnika,
w którym plemniki są przechowywane. Głównymi składnikami
większości rozrzedzalników są glukoza, cytrynian sodu, wersenian sodowy (EDTA), wodorowęglan
sodu i chlorek potasu. W celu zapobiegania zakażeniu rozrzedzalniki zwykle zawierają
też antybiotyk.
Celem wynalazku było opracowanie sposobu przechowywania nasienia knura bez uszczerbku dla
zdolności inseminacyjnej jego plemników. Okazało się, że wydatny, pozytywny wpływ na żywotność
plemników przechowywanych w znanym rozrzedzalniku ma kwas kynureninowy oraz jego
dobrze dysocjujące w tym środowisku sole, użyte w odpowiednim stężeniu i ilości w stosunku do
rozrzedzonego nasienia. Dowiedziono, że dodatek soli sodowej kwasu kynureninowego do dotychczas
stosowanego rozrzedzalnika nasienia knura, powoduje poprawę istotnych parametrów charakteryzujących
żywotność plemników, a tym samym ich zdolność zapładniającą.
Nr zgłoszenia: PL 406364
Data wydania decyzji: 2015-11-20
Właściciel: Uniwersytet Medyczny w Lublinie,
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej