Komentarz eksperta UMCS - bezpieczeństwo żywnościowe

Zapraszamy do zapoznania się i rozpowszechniania komentarza eksperckiego dr hab. Aleksandry Kowalskiej, prof. uczelni z Katedry Mikroekonomii i Ekonomii Stosowanej UMCS. Czym jest bezpieczeństwo żywnościowe oraz jak lockdown wpłynął na to zjawisko? Dlaczego z jednej strony mówi się o złych "zachowaniach" żywieniowych i związanej z tym m.in. epidemii otyłości, a z drugiej na świecie wciąż występuje olbrzymi problem głodu i niedożywienia? - tę tematykę porusza specjalistka z naszej uczelni.

www.pixabay.com

Tekst powstał w ramach inicjatywy „Okiem eksperta”, która ma na celu promowanie nauki, badań i specjalistycznej wiedzy naukowców z UMCS. Specjaliści z Uniwersytetu tworzą komentarze eksperckie, opinie, analizy czy prognozy branżowe dotyczące bieżących wydarzeń, problemów czy zagadnień budzących wątpliwości, a znajdujących się w polu ich zainteresowań badawczych.

*dr hab. Aleksandra Kowalska, prof. UMCS – profesor uczelni w Katedrze Mikroekonomii i Ekonomii Stosowanej w Instytucie Ekonomii i Finansów UMCS. Realizuje liczne projekty o charakterze interdyscyplinarnym w międzynarodowych grupach badawczych, wpisujące się w dziedzinę nauk społecznych. Przedmiotem jej najnowszych badań są kwestie związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego oraz zrównoważoną konsumpcją żywności, które prowadzi w ramach dwóch grantów finansowanych przez NCN w charakterze kierownika projektu oraz wykonawcy. Jest uznanym ekspertem z zakresu społeczno-ekonomicznych problemów fałszowania żywności.

Treść komentarza, z którego mogą Państwo korzystać (z zaznaczeniem autora oraz uczelni) znajduje się w załączniku oraz jest dostępna pod linkiem: https://www.umcs.pl/pl/komentarze-eksperckie,22097,bezpieczenstwo-zywnosciowe-w-zagrozeniu,105815.chtm?token=d037b8c6466b789292f5760959aeb8ef#page-1

    Informacje prasowe

    Data dodania
    24 sierpnia 2021