Głóg szypułkowy

Głóg szypułkowy Crataegus pedicellata

Niewielkie drzewo z rodziny różowatych i rodzaju głóg, reprezentowanego przez kilkaset gatunków. Głogi występują w umiarkowanych regionach półkuli północnej w Europie, Azji, Afryce Północnej i Ameryce Północnej. Sam głóg szypułkowy pochodzi z Ameryki Północnej, a do Europy został sprowadzony w XIX wieku. Głogi rosną w lasach i zaroślach, zwłaszcza na stanowiskach ciepłych i widnych, dając schronienie i miejsce życia licznym zwierzętom. Głogi wykorzystywane są jako rośliny ozdobne sadzone w parkach i ogrodach. Ich twarde i odporne na gnicie drewno służyło do wyrobu narzędzi, ogrodzeń i in. Obecnie najczęściej wykorzystywane są kwiaty, liście i owoce głogów. Wyciągi i herbatki z kwiatów i owoców korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Owoce bogate w witaminy, zwłaszcza w witaminę C, używane są do wyrobu konfitur. Owoce głogu szypułkowego, zwane także szkarłatnym są jadalne i mogą być spożywane na surowo.