Emulsje to układy dyspersyjne dwóch niemieszających się wzajemnie cieczy, należące do szerszej grupy układów koloidalnych. Te typowe układy chemiczne spotykamy w życiu codziennym, jako emulsje spożywcze (mleko, piana, majonez), emulsje kosmetyczne (płyny do kąpieli, szampony, balsamy) oraz emulsje farmaceutyczne (syropy, maści, kremy). W trakcie warsztatów dowiemy się, jak można samodzielnie otrzymać mleko. Dostępnymi metodami fizykochemicznymi porównamy je z mlekiem kupionym w sklepie. Mleko, czyli emulsję typu olej w wodzie, wykorzystamy także do malowania artystycznego i wykonania pamiątkowych gadżetów. Kolorowe barwniki rozpływając się po mleku mogą tworzyć fantazyjne wzory, które można następnie przenosić na dowolne materiały, np. papier. W trakcie tego doświadczenia poznamy kolejne procesy fizykochemiczne, zwilżanie przez rozpływanie i formowanie monowarstw. Na koniec zastosujemy technikę emulgowania wody w oleju lub oleju w wodzie do stworzenia fantazyjnej lampy w formie lawy.
Godziny: 11:15-12:45
Miejsce: Budynek B "Collegium Chemicum" - sale 107, 127 (I piętro)
Limit miejsc: 20
Osoby prowadzące: mgr Katarzyna Pastuszak, lic. Kamil Karaś, Oliwia Gleń, dr hab. Agnieszka Wiącek, prof. UMCS, dr hab. Małgorzata Jurak, prof. UMCS