Czy ocet jest kwaśny a woda twarda?

Podczas warsztatów uczniowie nauczą się techniki miareczkowania klasycznego i zdobędą niezbędną wiedzę. Uczestnicy warsztatów zapoznają się z podstawowym sprzętem analitycznym, tj. kolby miarowe, kolby stożkowe, biurety, pipety, zlewki oraz zasadami jego posługiwania się. Przeprowadzone analizy będą doskonałą okazją do poznania zasad pracy laboratoryjnej w klasycznej chemii analitycznej oraz podstaw miareczkowania. Połowa uczestników będzie samodzielnie wykonywać miareczkowanie alkacymetryczne kwasu octowego oraz zapozna się ze wskaźnikami. W tym czasie druga połowa grupy wykona samodzielnie oznaczanie twardości wody w próbkach rzeczywistych i modelowych metodą miareczkowania kompleksometrycznego. 

Warsztaty to świetna okazja, aby lepiej poznać procesy i zjawiska chemiczne oraz sprawdzić, jak wygląda praca w prawdziwym laboratorium. Dzięki takim inicjatywom uczniowie mogą poczuć, że chemia to coś więcej niż teoria z podręcznika. To prawdziwa przygoda! 

Godziny: 11:15-12:45

Miejsce: Budynek B "Collegium Chemicum" - sala 326 (III piętro)

Limit miejsc: 24

Osoby prowadzące: dr hab. Joanna Lenik, dr hab. Jolanta Nieszporek, prof. UMCS, dr hab. Iwona Gęca, dr Marzena Fiałek, dr hab. Dorota Gugała-Fekner, dr Mateusz Ochab. dr Wiesława Ćwikła-Bundyra, dr Dorota Sieńko (wolontariusz)