Zapraszamy Was na konferencję naukową o temacie przewodnim Przysmaki różnych kultur.
#KulturaCięSzuka! - tym hasłem Studenckie Koło Naukowe Kultury i Sztuki działające przy UMCS rozpoczyna cykl konferencji!
KONFERENCJA ODBYWA SIĘ 5 GRUDNIA 2022 ROKU ZA POŚREDNICTWEM PLATFORMY MS TEAMS.
!ZGŁOSZENIA PRZYJMUJEMY ZA POŚREDNICTWEM FORMULARZA GOOGLE DO DNIA 20 LISTOPADA!
Czas wystąpienia: do 20min
Proponowane obszary badawcze:
· Co w danych kulturach jest przysmakiem?
· Rodzaje przysmaków
· Czy lista przysmaków się zmniejsza/zwiększa?
· Okoliczności podawania przysmaków
· Sposób przygotowywania przysmaków
· Smaki i gusta kulinarne – zmiany
Zapraszamy również do śledzenia wydarzenia naszej konferencji:
Komitet Naukowy:
- Prof. UMCS, dr hab. Mariola Tymochowicz (Katedra Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego),
- Prof. UMCS, dr hab. Katarzyna Smyk (Katedra Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego),
- Prof. UAM, dr hab. Anna Weronika Brzezińska (Wydział Antropologii i Kulturoznawstwa UAM)
- Prof. UMCS, dr hab. Robert Bubczyk (Katedra Historii Starożytnej i Średniowiecznej)
- mgr Beata Maksymiuk-Pacek (Katedra Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UMCS)