AFekT - post/smaków II edycja Artystycznego Festiwalu Towarzyskiego

A F e k T- post/smaków
II edycja Artystycznego Festiwalu Towarzyskiego 20 maja 2023
 
Godz. 17.00 - piknik na trawie
Godz. 18.00 - oficjalne otwarcie wystawy
 
Galeria KONT, Galeria WA, Centrum Europejskie, taras przy akademiku oraz jego otoczenie.
Wystawa będzie do zwiedzania tylko w dniu otwarcia.
 
Kuratorzy: Anastasiia Kashtalian, Jan Gryka
Podstawową formą obecnej wystawy będą realizacje, wydarzenia, akcje, koncerty, performance, interwencje itd., których treścią i tworzywem stanie się „POŻYWIENIE”.

Pierwotne, atawistyczne potrawy, zapewniające przetrwanie gatunku Homo sapiens w ciągu tysięcy lat zaczęły przybierać formy wyrafinowane wizualnie, które spowodowały, że żywność stała się smaczniejsza poprzez estetykę oka, już nie tylko smaku i zapachu. W barokowych niderlandzkich obrazach zatopione w mroku mięsa, ryby, owoce i warzywa stały się misterium o nieomal teologicznym charakterze, by w procesie artystycznych przemian stać się formą erotyczną, ekskluzywnie seksualną bądź, dla odmiany, odrażającą wizualnie i haptycznie lub też perwersyjnie sztuczną - tu: związaną ze sztuką. To, co obecnie jest produktem spożywczym służącym do przygotowania pożywienia, pierwotnie miało cechy inne; woda, jabłko, chleb, mięso, wino to nie produkty o zawartości energetycznej, lecz COŚ INNEGO!

To coś, w formach każdych: od podstawowych zapisów rysunkowych, naskalnych, kartę dań i wołania na obiad, po wyrafinowane smaki, ich obrazy i obrazy dźwięków, spróbujemy odnaleźć, nazwać i ujawnić przy użyciu fraz i muz pierwszych i pierwotnych, które zbudują świat dźwięku, smaku i zapachu w wizualnej JEDNI.

Czy artysta ma być głodny? Czy widać w jego procesie gotowania jego styl? Czym się różni namalowany obraz od ugotowanego obiadu? I tam, i tam korzystamy z koloru, tekstury, faktury, w jedzeniu dochodzi nawet do większego zaangażowania zmysłów, bo się bawimy w dodatku z zapachem, smakiem, potem proces trawienia, chociaż obraz też trzeba przetrawić...


Program Festiwalu : 20 maja 2023 /sobota/
 
Godz. 17.00 – Trawnik przed akademikiem
  • Anastasiia Kashtalian „Piknik na trawie”
  • Magdalena Lara „Spadnie?”
  • Svieta Butsan „Niedosyt”, performance
Godz. 18.00 - oficjalne otwarcie wystawy, Galeria WA
  • Ewa Zawadzka „ Degustacja”, performance
  • Włodzimierz Maciejczyk „Trzy Gracje”, aukcja i sprzątanie…
  • Agnieszka Pyć „Trzy słodkie anomalie”, performance
  • Vika Kaliadziuk performance
  • Artur Tokarz, „Ceremoniał”, impresje perkusyjne, TARAS nad Galerią WA od godz. 17.00 do 21.00
Godz. 19.30 - oficjalne otwarcie DRINKBARU - „U Żyszkiewicza”
Godz. 21.00 - impreza NA TARASIE:
  • Svieta Butsan i Vika Kaliadziuk, „Przyjęcie wieczorne”
  • Koncert specjalny, „MUZYCY”
Godz. 22.00 - Patryk Czerniec „Rozkład”, wystąpienie audiowizualne
Godz. 23.00 - gry i zabawy „edukacyjne” oraz spotkania z ciekawymi ludźmi, Galeria WA i pomieszczenia obok

Wystawy i realizacje
 
GALERIA WA: Marta Fic, Viola Głowacka, Dominika Grochowska, Jan Gryka, Vika Kaliadziuk, Anastasiia Kashtalian, Magdalena Lara, Agnieszka Litkowiec, Jarosław Lustych, Włodzimierz Maciejczyk, Jerzy Norkowski, Sasha Pankovets, Agnieszka Pyć, Robert Rabiej, Mariusz Tarkawian, Adrianna Wilewska, Kinga Wójtowicz, Ewa Zawadzka, Ola Zalewska, Patryk Zimny.
MAŁY WIRYDARZ: Amelia Filozof, Wiktor Kurpiewski, Szymon Nowicki, Julia Wiśniowska.
GALERIA KONT: Małgorzata Gorzelewska-Namiota, Kamil Stańczak, Konstanty Olech. 
CENTRUM EUROPEJSKIE: Michał Żyszkiewicz, Tetyana Falalieieva.
HOL AKADEMIKA: Michał Żyszkiewicz, Adrianna Wilewska, Szymon Popielec.

Zapraszamy!

    Aktualności

    Autor
    Julia Maj
    Data dodania
    12 maja 2023