Dnia 5 X 2022 r. w sali 9 budynku Wydziału Historii i Archeologii UMCS odbyło się przedterminowe Walne Zebranie Członków oddziału lubelskiego Polskiego Towarzystwa Historycznego. Miało ono miejsce w związku z rezygnacją dr hab. Leszka Wierzbickiego, prof. UMCS z funkcji prezesa oddziału. Wybory nowego prezesa i Zarządu poprzedziły sprawozdania ustępującego Prezesa, skarbnika dr hab. Dariusza Szewczuka, prof. UMCS i przewodniczącego Komisji Rewizyjnej, dr hab. Ireneusza Łucia, prof. UMCS. W głosowaniu jawnym ustępujący Prezes i Zarząd otrzymali absolutorium. W wyborach na nowego prezesa oddziału udział wzięło 25 osób. Większością głosów, w głosowaniu tajnym, nowym prezesem został wybrany dr hab. Marek Sioma, prof. UMCS. Członkami Zarządu zostali wybrani w głosowaniu tajnym: prof. dr hab. Eugeniusz Niebelski (KUL) - wiceprezes, prof. dr hab. Ewa Ziółek (KUL), dr hab. Wiesław Bondyra (UMCS), dr hab. Małgorzata Kołacz-Chmiel, prof. UMCS - skarbnik, mgr Marek Kusyk - wiceprezes, dr Kamil Jakimowicz (UMCS), dr Ariel Orzełek (UMCS), mgr Michał Jan Bednarczyk - sekretarz. Wybrano także Komisję Rewizyjną w składzie: dr hab. Ireneusz Łuć, prof. UMCS - przewodniczący, dr hab. Dariusz Szewczuk, prof. UMCS i dr hab. Robert Kozyrski, prof. KUL.

Autor
    Marek Sioma